Azja, Indonezja, Kuchnie świata, Podróż dookoła świata

Gdzie warto zjeść w Ubud?

16 grudnia 2015
jedzenieubud

Indonezyjskie jedzenie nie przypadło nam do gustu. Może to za sprawą tego, że porównywaliśmy je z przepysznymi, malezyjskimi potrawami, ale na nasi goreng i mie goreng  (czyli smażony ryż i makaron z dodatkami) po prawie miesiącu podróży po Indonezji nie potrafiliśmy już patrzeć. Jakim zbawieniem było dla naszych żołądków Bali, a konkretnie klimatyczne Ubud, w którym przez tydzień mogliśmy stołować się w restauracjach serwujących przepyszne zachodnie jedzenie.

Turystyka w Ubud stoi na bardzo wysokim poziomie, a co za tym idzie wybór restauracji i knajpek jest ogromny. Zewsząd nawołują kelnerzy, kuszą promocje i nietypowe menu oraz intrygują oryginalne miejscówki. Mając tylko kilka dni ciężko wszystkiego skosztować, ale są pewne miejsca, w których zagościć (naszym zdaniem) trzeba! A oto kilka z nich:

Jeśli pizza, to tylko w Pizzerii Bagus

W Indonezji ciężko o dobrą pizzę. Nawet ta w Pizza Hut nie dorównuje tej polskiej, ale Pizza Bagus to miejsce prowadzone przez rodowitego Włocha, w którym serwują najlepszą pizze w całym Ubud! Świeże składniki, proste kompozycje, duży wybór win, a dla smakoszy delikatesy z włoskimi serami, szynkami, jogurtami i wypiekami.
Ceny pizzy wahają się od 3 do 6 dolarów, w zależności od wielkości i ilości składników. Koniecznie spróbujcie Bianci z gorgonzolą, riccottą, mozzarellą, parmezanem, serkiem topionym, szynką i bazylią lub Sole z krewetkami, pomidorami, cukinią i czosnkiem.

IMG_1090

Kakiang Bakery, czyli cukierniczy raj

Piekarnia synie przede wszystkim z przepysznych kremówek z truskawkami, tiramisu i ciasta czekoladowego, ale wszystko inne co kosztowaliśmy było równie smaczne. Nasze ukochane nowojorskie serniki, chlebek z bananami i czekoladą, drożdżówki. Wszystko najlepiej popić świeżym sokiem limonkowo-miętowym lub herbatą ze świeżymi owocami

Bez nazwy-2 IMG_1052 IMG_1086 Bez nazwy-1

 

Balijski specjał w Ibu Oka Warung

Do Ibu Oka przychodzi się tylko po jedno – po Babi Guling, czyli znaną na całym świecie smażoną wieprzowinę.  Restauracja stała się już miejscem pielgrzymek, zarówno turystów, jak i samych Indonezyjczyków. Ceny dań wahają się od 40 000 do 80 000 idr. Warto zamówić zestaw Special, który pozwala spróbować wszystkich specjałów po trochu. Naszym faworytem zdecydowanie jest smażona pieczona, chrupka skórka oraz zupa warzywna

IMG_1341

Trochę Meksyku w Taco Casa

Pyszne 8 składnikowe burrito, zapiekana trotilla, guacamole domowej roboty, chrupkie nachos, pyszna sangria oraz ostre quasadillas, to tylko niektóre ze specjałów knajpki. W porze lunchu i kolacji ciężko tutaj o stolik. Nie jest to tanie miejsce, ale zdecydowanie warte swojej ceny,

IMG_0304 IMG_0299

Lody w Gaya Gelato

W Ubud roi się od lodziarni specjalizujących się w „homemade gelatto”. Jednak Gaya Gelato to zdecydowanie nasze ulubione miejsce. Rześkie sorbety oraz mleczne smaki, jak panna cota, miód, pistacje czy trzcina cytrynowa to tylko niektóre zalety tego miejsca. W upalny dzień – idealne!

IMG_1350 IMG_1355

BBQ w Naughty Nuri’s Warung and Grill

Kłęby dymu i zniewalający zapach grilla widać/czuć już z daleka. Przepyszne żeberka bbq, potężne hamburgery z grillowaną wieprzowiną, świeży tuńczyk, frytki i pyszne sałatki. Sam Anthony Bourdain był tym miejscem zachwycony.  Cena żeberek to koszt 100 000 – 130 000 idr, ale naprawdę warto!

 

Raj wegetarian w Bali Buddha

Bali Buddha to kultowe miejsce na kulinarnej mapie Ubud. Menu (w postaci gazety) obfituje w sałatki, koktajle, bezglutenowe ciasta, świeże kanapki, różnego rodzaju zdrowe napoje oraz pokochane przez nas w Nowym Jorku bajgle. Knajpka posiada również sklep z wypiekami, chlebem, bułkami, drożdżówkami i świeżo zmieloną kawą. Bardzo hipsterskie miejsce, dobre na śniadanie.

IMG_0004 IMG_0012 IMG_0006 Bez nazwy-3

Lokalnie i tanio w Dewa Warung

To najtańsze z polecanych przez nas miejsc. Karta menu ogranicza się tylko do kilku pozycji, kolejki są długie, ludzie często nie miesząc się w restauracji dosiadają się do innych stolików (tak poznaliśmy uroczą francuską parę również podróżującą dookoła świata), na jedzenie czeka się bardzo długo, ale warto! Koniecznie skosztujcie świeżego miętowo-limonkowego soku, tofu w sosie pomidorowym, szpinaku z kokosem i smażonego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

 

 

Podziękujecie nam później :D

Smacznego!

 


 

Także warto przeczytać...

8 Comments

  • Reply Pokochaj Bali - przewodnik szczęśliwego turysty. - Świat według RostkówŚwiat według Rostków 19 grudnia 2015 at 9:13 am

    […] A jeżeli szukasz fajnych miejscówek w Ubud, koniecznie zajrzyj tutaj: http://swiatwedlugrostkow.pl/restauracje-w-ubud-bali/ […]

  • Reply Malgosia Frej 21 grudnia 2015 at 1:19 pm

    nam bardzo smakowalo jedzenie w Casa Luna gdzie czesto byla muzyka na zywo. drugie miejsce to Melting Wok Warung – ogromne porcje i pyszne swieze jedzenie a ostatnie to restuaracja prowadzona w celu zbierania pieniedzy na organizacje chartatywna ktora oferuje darmowa opieke medyczna dla lokalnej ludnosci i buduja szpital na Nusa Penida – wyspie obok Bali- Fair Warung Bale. Jedlismy tam najlepsze tempe na Bali.

    • Reply ssandrass 22 grudnia 2015 at 5:25 pm

      no proszę! nie szło napisać szybciej jak tam byliśmy ?:P
      a tak serio – mamy powód by tam wrócić, bo dla jedzenia możemy jechać i na koniec świata :)

      • Reply Malgosia Frej 23 grudnia 2015 at 6:54 am

        Dokładnie! Powiem ci ze dokladnie taki sam wpis mogłabym napisać o Bali. Omijać Kute szerokim łukiem, poszwendać sie po okolicy po tarqsach ryżowych (my wypożyczyliśmy rowery) i pozwolić sobie na odrobine luksusu i spać w ładnym miejscu. Ja bym jeszcze dodała skorzystanie z masażu w spa – za jakieś 15-20zl kosztuje naprawdę luksusowy masaż najlepszy jaki miałam w życiu. my planujemy wrócić na Bali z nasza córeczka jak juz sie urodzi. Możliwe ze bedą to jedne z naszych pierwszych wakacji rodzinnych.

        • Reply ssandrass 23 grudnia 2015 at 1:29 pm

          też tak myślę!
          Nasz nocleg kosztował 38 zł, więc nie majątek, a klimat naprawdę magiczny :) no i właściciele – jedni z nielicznych ludzi na Bali, którzy byli naprawdę mili i sympatyczni :)

          Wydaje mi się też, że Bali to dobry start dla młodych podróżników, więc trzymam kciuki, żeby i córeczce spodobała się wyspa :)

  • Reply Emiwdrodze 23 grudnia 2015 at 11:49 am

    Szkoda, że dopiero trafiłam na tego posta, bo w Ubud ciężko nam było znaleźć dobre jedzenie w akceptowalnych cenach ;) Zresztą większość miejsc, które opisujecie, mimo, że wygląda zachęcająco, cenowo jak na Indonezję też nienajtańsze…
    Próbowaliśmy Biah Biah, które polecał nam kolega mieszkający w Ubud jako autentyczne balijskie jedzenie, ale nas nie zachwyciło, smaki wybitnie pod turystów. Za to genialnym odkryciem był warung bu Ari niedaleko pomnika Arjuny – najlepsze babi guling, jakie jadłam, i to za 30k!
    Ej, a tak poza tym protestuję – indonezyjskie jedzenie nie ogranicza się przecież do mie i nasi goreng! :P

    • Reply ssandrass 23 grudnia 2015 at 1:27 pm

      no wiem, wiem :p to takie uogólnienie :p
      troszkę musimy się przyznać, że jechaliśmy do Indonezji negatywnie nastawieni, jeżeli chodzi o jedzenie. Tyle ludzi na nagadało, że mdłe i monotonne, że jak zwykle uwierzyliśmy.
      Może też trochę porównywaliśmy je z cudownym jedzeniem z Malezji (Georgetown) oraz nepalską kuchnią, która nam bardzo podpasowała :)

  • Reply W 11 państw dookoła Azji. Nasze TOP 3. - Świat według RostkówŚwiat według Rostków 7 marca 2016 at 8:15 pm

    […] Za europejskie jedzenie, bliskość hinduskich świątyń i pól ryżowych, za zapach kadzideł i nowoczesne galerie sztuki. […]

  • Leave a Reply

    Current ye@r *