A po powrocie..., Kuchnie świata, Polska

Pszczoła, gęś i ryba, czyli kilka słów o smakach Pomorza Zachodniego.

15 sierpnia 2019
zachodniopomorskie jedzenie

Gdyby ktoś nas kiedyś spytał z czego słynie kuchnia Pomorza Zachodniego zgodnie odpowiedzielibyśmy, że… nie mamy pojęcia :D
Zawsze wydawało nam się, że te rejony nie mają do zaoferowania nic szczególnego, a w jak wielkim błędzie byliśmy dowiedzieliśmy się podczas naszej podróży po zachodniopomorskim.
By lepiej poznać temat, przejrzeliśmy Listę Produktów Regionalnych, porozmawialiśmy z napotkanymi ludźmi, przeczesaliśmy internet i odwiedziliśmy Dworek Tradycja w Bełcznej.

IMG_1380 IMG_1401 IMG_1393 IMG_1396 IMG_1461 IMG_1424 IMG_1391

 

A czego się dowiedzieliśmy?

Jakie są smaki Pomorza Zachodniego?

 

Po pierwsze: ryby!

Duża ilość jezior, stawów, rzek oraz bliskość morza spowodowały, że chyba najbardziej popularnym produktem regionalnym stały się ryby, zarówno te słodko jak i słonowodne, które po dziś dzień królują na stołach. Gotowane węgorze, śledzie kołobrzeskie czy sandacz i paprykarz szczeciński to ulubione przysmaki mieszkańców zachodniopomorskiego. Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego była pierwszą rybą jaką mieliśmy okazję skosztować w niewielkiej przydrożnej knajpce „U Romka” w Starym Drawsku.  Dokładnie oczyszczona i wypatroszona zalewana jest w roztworze solnym, a następnie wędzona przez kilkanaście minut w temperaturze około 50-70 stopni, podawana ze świeżym chlebem – stanowi świetną przekąskę w ciągu dnia. Kiszony Łosoś z Kamienia Pomorskiego na długo zapadnie w naszej pamięci – niezwykłe połączenie surowej ryby z polskimi ziołami, przyprawami i czosnkiem sprawia, że do restauracji Ryby Zubowicz chciałoby się wracać codziennie, a smażona sieja miedwieńska oraz pierogi z pstrągiem, które mieliśmy okazję skosztować w restauracji Ryby Lubie w Lubieszewie również skradły nam serce.
Wybór jest naprawdę ogromny, a rybę można znaleźć tutaj w każdej postaci.

IMG_2229IMG_1368IMG_1825IMG_1973IMG_1968IMG_1979IMG_1986IMG_1997IMG_1831

Raj dla mięsożerców

Oczywiście zachodniopomorskie to nie tylko ryby, ale również pyszne przetwory mięsne.  Na stołach nierzadko królował zając, drób, kaczki oraz wieprzowina.Gęsina od lat odgrywała znaczącą rolę w życiu mieszkańców Pomorza, a pasztet, jaki mieliśmy okazję skosztować z Zagrody Nieborowo był jednym z najlepszych jakie jedliśmy w życiu.
Warto również wspomnieć o  kruchej kiełbasie domowej, wędzonej na drewnie bukowym lub owocowym, wędzonym udźcu wieprzowy czy przepysznej szynce świdwińskiej.
Pasztecik szczeciński, podawany najczęściej z barszczem, to kolejny przysmak regionu, którym po dziś dzień zajadają się nie tylko turyści, ale i sami mieszkańcu. Jego historia sięga końca lat 60-tych XX wieku i mimo, że obecnie w ofercie znaleźć można pasztet z żółtym serem i pieczarkami, kapustą i grzybami czy jajkiem, to właśnie ten z farszem wołowym cieszy się największą popularnością.

IMG_2212 IMG_1571

Na drugą nóżkę

Pomorze Zachodnie to również alkohol.  Spróbowanie miodu pitnego (jak czcibor czy cedyński) to punkt obowiązkowy podczas wizyty w tym regionie, a trójniaka wolińskiego, który zajął pierwsze miejsce w kategorii Napoje Regionalne w 2017 roku, skosztować można w Centrum Słowian i Wikingów na Wyspie Wolin.
Lipiańskie piwo Zaczynaj mające ponad 500-letnią tradycję, piwo szczecińskie, które możecie sprawdzić między innymi w Browarze Stara Komenda w Szczecinie  oraz piwo Połczyńskie produkowane na bazie krystalicznie czystej wody to idealne produkty dla smakoszy piwa.
Warto również wspomnieć o śliwkach, na bazie których powstają pyszne nalewki.
Jednak największym zaskoczeniem była dla nas Winnica Turnau, do której trafiliśmy przypadkiem. Piękne położenie w środku lasu, w pobliżu Jeziora Długiego to zdecydowanie największy atut tego miejsca, a wina które są tu produkowane spokojnie mogą równać się z tymi z Włoch czy Francji.

IMG_2093 IMG_2116 IMG_2134 IMG_2125 IMG_2112 IMG_2065 IMG_2122 IMG_2047 IMG_1578 IMG_1331 IMG_1335

Dla każdego coś słodkiego

Szukając smaków Pomorza Zachodniego nie mogliśmy nie skusić się na coś słodkiego. Oczywiście wizyta w tym regionie nie mogłaby się odbyć bez skosztowania piernika szczecińskiego o słodko-korzennym smaku, wypiekanego często w kształcie mewy, ryby, statków czy żaglówek, i bardzo różniącego się od znanego wszystkim piernika toruńskiego. Warto również wspomnieć o mlecznej krówce, niegdyś sprzedawanej luzem na wagę, jabłuszkach w koszulkach w krucho-drożdżowym cieście, które można kupić w niewielkim sklepiku cukierniczym prowadzonym przez Szkołę numer 6 w Szczecinie oraz strucli z makiem, podawanej głównie na święta.

IMG_1530 IMG_1470 IMG_1468

Miody

Pisząc o słodkościach nie można pominąć miodów - jednego z najbardziej charakterystycznych produktów Pomorza Zachodniego, któremu produkcji sprzyja duża ilość pól rzepaku czy wrzosowisk. Spora ilość miodów została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, a wśród tych najbardziej popularnych znaleźć można miody przelewickie, miody wałeckie, akacjowy miód cedyński, pojawiający się na różnych jarmarkach i dożynkach, miód z Lasu świętej Marii, miody pojezierza choszczeńskiego i pojezierza drawskiego, miody rusinowskie, dębickie oraz miód drahimski, którego mogliśmy skosztować w Gospodarstwie Pasiecznym Grzegorza Fujarskiego w Czaplinku i który sprzedawany jest w pięciu gatunkach: rzepakowym, gryczanym, wielokwiatowym, lipowym oraz wrzosowym.

IMG_2208 IMG_2210 IMG_1775

Zachodniopomorskie pachnie chlebem

Pola zboża ciągnące się po horyzont sprzyjają produkcji chleba, który kupić można w każdej piekarni. Chleb szczeciński to chyba najbardziej znany produkt tego typu, jego tradycja sięga końca lat 60-tych XX wieku, a pierwsze powojenne wzmianki znaleźć można w zapiskach szczecińskich piekarzy. Chlebem razowym koprzywieńskim często witano szczególnych gości i wręczano go parom młodym na początku wesela. Do dzisiaj kobiety z ziem koprzywieńskich i barwickich wypiekają go według przepisów babć i mam.
Podczas jarmarków czy dożynek często skosztować można również chleba wiejskiego wojennego z gminy Chociwel oraz chleba gwdowskiego.

IMG_2212

A na zimę – przetwory!

Przetwory po dziś dzień można kupić na regionalnych targach czy w malutkich lokalnych sklepikach.  Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów, grzyby marynowane z szyszką podawane najczęściej podczas świąt, ogórek kołobrzeski małosolny i kiszony przygotowywany na solance z dodatkiem kopru, korzenia chrzanu i czosnku, kapusta kiszona z beczki, przetwory owocowe i warzywne sprzedawane na targu w Centrum Słowian i Wikingówkonfitura z owoców róży czy powidła radziszewskie – to tylko niektóre z produktów, które można skosztować w tym regionie. Będąc tutaj warto zaopatrzyć się w kilka słoików, które pozwolą przetrwać zimę :)

IMG_1259 IMG_1255

A co jeszcze?

Oczywiście warto tutaj wspomnieć o ziemniaku wyszoborskim na bazie którego przygotowywane są placki ziemniaczane, sałatki czy pierogi, jadalnych kwiatach, które są dodatkiem do wielu dań i deserów, serze bałtyckim, hołubciach bielkowskich serwowanych z sosem grzybowym na Wigilię czy bełczańskiej zupie piwnej, której możecie skosztować między innymi we wspomnianym na początku Domku Tradycja.

IMG_1384 IMG_1380

Nietrudno więc zauważyć, że kuchnia Pomorza Zachodniego jest bardzo różnorodna. Większość regionalnych produktów skosztować można podczas dożynek, tagów rolnych, jarmarków czy konkursów kulinarnych, kiedy to koła gospodyń spotykają się i prezentują od lat niezmienione smaki regionu

Nas kuchnia zachodniopomorska bardzo zaskoczyła  i cieszymy się, że mieliśmy okazję skosztować tak wielu pysznych, regionalnych produktów.
To, że ciągle się czegoś uczymy to chyba największa zaleta podróżowania :)

A co Wy dodalibyście do tej listy? :)

______

Nasza podróż po zachodniopomorskim zorganizowana była w ramach trwającego obecnie konkursu Turystycznych Mistrzostw Blogerów. Razem z piętnastką innych blogerów odkrywamy najpiękniejsze zakątki naszego kraju. Jeśli uważasz, że w fajny i ciekawy sposób przedstawiliśmy Pomorze Zachodnie to możesz oddać na nas swój głos na stronie konkursu (głosować można raz dziennie podając adres email) :)

Będzie nam bardzo miło!

#mistrzostwablogerow
#visitpoland

 

 



Także warto przeczytać...

No Comments

Leave a Reply

Current ye@r *